محمدحسین مصورالملکی معروف به حاج مصورالملکی (۱۲۶۸- ۱۳۴۸. ش) طراح، نقاش، نگارگر، تذهیبکار، قلمدانساز و شاعر بلندآوارهٔ اصفهانی بود که در نقاشی و مینیاتور به اوج کمالرسید. حاج مصورالملکی به شیوههای مختلف نقاشی آشنایی کامل داشت. علاوه بر مینیاتور و طراحی و قلمگیری و تشعیر و تذهیب، تابلوهای رنگ روغن و نقشههای بسیار زیبای فرش هم میساخت.
او مرحوم حاج میرزا آقا امامی را پیشکسوت و هنرمند واقعی دانسته و مینیاتورهای رستم شیرازی و محمود فرشچیان را ستودهاست.
مصورالملکی از اولین مرمت کنندگان نقاشیهای چهلستون در دهه ۲۰ شمسی بود و گفته میشود که وی تنها بر روی تابلوهای بالای طره در تالار اصلی کار کردهاست.
او در یک خانواده هنرمند به دنیا آمد و ریشهٔ این هنر موروثی در خانوادهٔ وی تا دورهٔ صفوی دنبال میشود. او فرزند محمد حسن نقاش و نوهٔ زینالعابدین نقاش و نبیرهٔ محمد کریم نقاش بود. اما مقام هنری هیچ کدام از آنان به درجهٔ استادی حاج مصور الملکی نمیرسد.
زندگی
محمدحسین مصورالملکی در سال ۱۲۶۹ شمسی در اصفهان متولد شد. او پانزده ساله بود که جنگ بین مشروطهخواهان و طرفداران استبداد رخ داد و اصفهان دچار هرج و مرج و ناامنی شد. او در همین زمان پدر خود را از دست داد و ناگزیر مسئولیت خانواده را بر دوشش افتاد و کار پدر را در ساختن قلمدان دنبال کرد تا مخارج زندگی خانواده را تأمین کند. سپس به تذهیب و نقاشی رنگ و روغن پرداخت.
در ابتدای سلطنت رضا شاه از طریق روسیه، لهستان و بلژیک، به پاریس رفت و مدت شش ماه در فرانسه اقامت نمود. در آنجا با پروفسور پوپ (که در این زمان مشغول نگارش کتاب معروفش دربارهٔ هنر ایران بود) و همسرش آشنا شد. پروفسور پوپ از او تقاضا نمود در تصویرسازی کتابش او را یاری دهد. مصورالملکی هم پذیرفت و هر روز ساعتها به این کار اشتغال داشت. از این رو هنگام بازگشت به ایران حس میکرد راه خود را یافتهاست.